Aprovada l’Estratègia Estatal de Desinstitucionalització

El Consell de Ministres ha aprovat aquesta setmana l’Estratègia Estatal de Desinstitucionalització que ha de fer possible la transformació dels models de vida i suports a les persones amb discapacitat intel·lectual, amb l’objectiu de garantir-ne els drets.

Aquesta nova estratègia s’alinea amb la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU, que defensa que els individus, independentment de quines siguin les seves necessitats de suport, puguin escollir on i com volen viure, sense veure’s obligats a viure un sistema de vida específic. 

El principal repte que planteja és la necessitat de transformar el model de l’atenció assistencial de les persones en institucions, majoritari avui dia, en un model d’atenció comunitària i personalitzada, impulsant, entre d’altres, l’atenció a domicili i els models residencials comunitaris.

L’estratègia, impulsada  pel Ministeri de Drets Socials, compta amb un pressupost inicial de 1.300 milions d’euros fins al 2030. Tant el pressupost com les mesures concretes s’aniran acotant cada dos anys en uns plans més a curt termini negociats amb les comunitats, que tenen les competències en serveis socials.

La seva aprovació ha estat ben rebuda pel sector de la discapacitat intel·lectual. En aquest sentit, el Dincat es mostra satisfet, tot i que alerta que “es tracta d’una mesura que no obliga a les administracions autonòmiques competents al seu compliment i, per això, exigeix al pròxim Govern de la Generalitat que no miri cap a una altra banda i es posi les piles a l’hora d’aplicar-la, fent polítiques públiques i invertint per fer-la una realitat a Catalunya”.

D’altra banda, des d’Entresol sempre ens hem mostrat partidaris de la desinstitucionalització per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i, per tant, aplaudim la nova estratègia, alhora que creiem que dona encara més sentit a la nostra missió de promoure models alternatius d’habitatge on els residents puguin tenir garantits el suport i les cures.