El bloqueig pressupostari agreuja la situació de col·lectius vulnerables 

La recent convocatòria d’eleccions anticipades a la Generalitat de Catalunya ha comportat la no aprovació dels pressupostos generals, el que implica uns danys col·laterals sobre els col·lectius més vulnerables de la societat. Moltes iniciatives que s’estaven tramitant al Parlament i que havien de veure la llum durant aquesta legislatura, han quedat paralitzades. Alguns d’aquests projectes eren claus per millorar la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual, un col·lectiu que arrossega la manca de recursos des de fa anys.

Així, no s’aprovarà la tan esperada Cartera de Serveis Socials 2025-2029, que havia d’actualitzar els tipus de prestacions (serveis socials bàsics, serveis socials especialitzats i prestacions econòmiques), congelades des de fa temps. També queda interromput el traspàs de l’ingrés mínim vital a Catalunya i la millora de renda garantida de ciutadania, eines per assegurar uns ingressos mínims per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques de les persones amb discapacitat.

D’altra banda, en poc temps, s’havia de presentar el Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat i reforma del codi civil català que condiciona el nou sistema de provisió de suport en les tuteles, facilitadors judicials, etc. Un altre tema que queda pendent és el desplegament del Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge, que havia d’orientar les polítiques d’habitatge a tot el país i, que hauria contribuït a satisfer les necessitats d’habitatge de les persones amb discapacitat intel·lectual.

També decau el projecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària, dissenyada per donar una resposta de més qualitat i més equitativa a les persones amb més necessitats d’atenció. I, finalment, es congela l’aprovació de la Llei del Tercer Sector Social i de la Llei d’instruments de provisió del sistema públic de serveis socials, una normativa que havia d’enfortir la col·laboració entre l’administració i les entitats i els agents que presten serveis socials.

Més enllà d’aquestes normatives i projectes, n’hi ha d’altres que afecten més enllà del col·lectiu de les persones amb discapacitat, i que també han decaigut, com ara programes d’educació i d’ocupació. En total, una setantena de lleis, amb les quals s’havia estat treballant des de feia mesos i, fins i tot, anys.

Entresol manifesta la seva decepció 

Des de la nostra entitat denunciem la manca de compromís polític. Considerem que, un cop més i malauradament, s’han prioritzat els interessos partidistes i electoralistes enfront dels interessos dels ciutadans, fins el punt de comprometre l’eficàcia de les nostres institucions. La no aprovació dels pressupostos generals té un impacte directe en la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual, agreujant la seva situació de vulnerabilitat. 

Aquest malestar també l’han manifestat altres entitats socials, com la Taula d’entitats del Tercer Sector de Catalunya que denuncia que “és impossible desenvolupar i consolidar les polítiques socials amb legislatures inestables i curtes”. Des d’Entresol ens afegim a la demanda d’aquesta entitat al futur govern per tal que reprengui tan ràpidament com es pugui la feina ja feta, prioritzant el bé comú.