Passos significatius per a la inclusió i la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual a la societat

El darrer 3 de desembre es va celebrar un any més el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Algunes de les accions que es van dur a terme, a casa nostra, amb motiu d’aquesta jornada ens conviden a ser optimistes i i refermen el nostre convenciment que avancem en la bona direcció, malgrat la distància que encara ens separa de l’ideal d’una societat inclusiva.

Els mitjans de comunicació donen la veu al col·lectiu

Per primer cop en la seva història, el TeleNotícies Vespre de TV3 va ser copresentat i coeditat per persones amb discapacitat intel·lectual. Un projecte innovador que demostra que, si podem fer periodisme inclusiu, també podem normalitzar moltes altres activitats (educació, treball…). 

El TN va obrir fent referència a les 4.000 persones amb discapacitat intel·lectual que es troben en llistes d’espera a Catalunya per entrar a viure a una llar o una residència, i va alertar que questa xifra no para d’augmentar. Només en els dos últims anys la llista ha crescut en més de 600 persones. En la majoria de casos, es tracta de persones que més enllà de “deixar de viure en família, volen desenvolupar el seu projecte personal”, va destacar el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i és per això que cal donar-hi resposta.

Les demandes de les persones amb discapacitat arriben al Parlament

La iniciativa de la televisió pública cal valorar-la molt positivament de cara a donar visibilitat al col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual i mostrar els problemes als quals s’enfronta. Però no n’hi ha prou. 

El mateix informatiu es va fer ressò de la visita d’una delegació de persones amb discapacitat intel·lectual al Parlament de Catalunya, que van traslladar a la presidenta del Parlament, Anna Erra, les principals demandes del col·lectiu i li van reclamar una major participació en la política del país. Anna Erra es va comprometre a organitzar un debat perquè tots els grups parlamentaris tinguin en compte les seves necessitats.

L’Ajuntament de Barcelona, també compromès

Com cada any, sota el lema “Som diversitat. Construïm Barcelona”, el consistori va aprofitar l’efemèride per reivindicar també els drets de les persones amb discapacitat i mostrar el seu compromís per continuar treballant en la promoció de l’accessibilitat per construir una ciutat cada vegada més inclusiva, democràtica i igualitària per a tothom.

L’acte central es va celebrar l’1 de desembre al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i va estar presidit per la regidora i presidenta de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Marta Villanueva, qui va aprofitar per remarcar que “el compromís de l’Ajuntament amb les persones amb discapacitat inclou transformar entorns i relacions, erradicar prejudicis, trencar estereotips, respectar voluntats i promoure la independència”.